Gezinsconsumptie zijn alle uitgaven en niet aan belastingen en sparen. Het geld van de gezinsconsumptie gaat naar de zogeheten consumptiegoederen.  In de economische kringloop wordt de gezinsconsumptie altijd aangegeven door een C.

Gezinsconsumptie prijsindexcijfer

Het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie bereken je net als alle ander indexcijfers.  Je neemt een basisjaar waarin alle prijzen gelijk staan aan indexcijfer 100. Vervolgens kun je gaan rekenen door de nieuwe prijzen te delen door die in het basisjaar. De uitkomst hiervan vermenigvuldig je met 100% en je hebt het nieuwe prijsindexcijfer te pakken.  Rekenen met indexcijfers zorgt ervoor dat je meer duidelijkheid hebt over hoe de prijzen veranderd zijn. Je ziet in een oogopslag of de gezinsconsumptie in een bepaald jaar is gedaald of gestegen.

Gezinsconsumptie Nederland

De gezinsconsumptie in Nederland is natuurlijk flink gestegen de afgelopen 50 jaar. Het centraal bureau voor statistiek heeft 1964 als basisjaar en inmiddels is de gezinsconsumptie natuurlijk ruimschoots verdubbeld. Om aan te geven hoe snel de ontwikkeling is gegaan kijken we naar 1971. 7 jaar na het basisjaar zat het indexcijfer al boven de 142. Dus in 7 jaren steeg de gezinsconsumptie al bijna met de helft. De gezinsconsumptie is iets dat waarschijnlijk altijd zal blijven stijgen door de ontwikkeling van de mens.